سیب سبز

زیتون

 

زیتون سبز، پر از خاصیت

تحقیقات نشان می‌دهد که جویدن برگ درخت زیتون برای از بین بردن زخم‌های دهان مفید است.
زیتون با نام علمی «Olea europaea» درختچه‌ای است به ارتفاع تقریبا ۳ متر که با پرورش در شرایط مساعد ارتفاع آن به حدود ۱۲ متر و قطر تنه‌اش به ۳ متر می‌رسد.

 
چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم و رنگ آن زرد است که خطوطی قهوه‌ای رنگ در آن وجود دارد. زیتون معمولا در اوایل تابستان شروع به گل دادن می‌کند و میوه آن کم کم ظاهر می‌شود و در اواخر تابستان به ثمر می‌رسد.

در این هنگام زیتون سبز است و به تدریج تبدیل به بنفش و قهوه‌ای و سپس سیاه می‌شود بطوری که در اواخر پاییز که موقع برداشت میوه است، رنگ آن به کلی تیره است.روغن زیتون خواص فراوانی دارد و دفع کننده سنگ کیسه صفرا است که برای این منظور باید آن را با آبلیمو مصرف کرد.

همچنین روغن زیتون برای رفع سرفه‌های خشک مفید است.روغن زیتون برای رفع خارش‌های پوستی نیز مفید است و برای بدن بچه‌هایی که مبتلا به نرمی استخوان و کم خونی هستند، روغن زیتون اثر مفیدی دارد و برای رفع پیوره لثه (التهاب لثه) می‌توان روغن زیتون را به روی لثه مالید.

همچنین دم کرده برگ درخت زیتون تب بر و جوشانده آن برطرف کننده رماتیسم است و پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید است.

+ نوشته شده در  شنبه هجدهم اردیبهشت 1389ساعت 13:11  توسط مهدی  | 

خواص چای ترخون

 

خواص چای ترخون

گیاه ترخون

دیر زمانی است در اكثر نقاط دنیا از خواص چای ترخون استفاده می ‌شود. درد دندان و بی ‌خوابی را می‌ توان با نوشیدن چای ترخون برطرف كرد.

این گیاه دارای خواص متعددی از جمله درمان مارگزیدگی، دندان درد و برخی عفونت‌های انگلی است.

ترخون گیاهی معطر است كه در دستورات آشپزی نیز كاربردهای فراوانی دارد.

ارتفاع این گیاه معطر، به 60 سانتی ‌متر می ‌رسد كه دارای برگ‌های باریك و بلندی است.

گل‌های كوچك این گیاه بسته به نوع منطقه از زرد تا سیاه نوسان رنگ دارد.

ترخون خشک

طرز تهیه چای ترخون:

یك فنجان آب جوش تهیه كرده، سپس یك قاشق غذاخوری از ساقه و برگ خشك شده ترخون را درون آن ریخته و 10 دقیقه صبر كنید تا خوب دم بكشد، سپس آن را گرم بنوشید.

نوشیدن یك فنجان چای ترخون در روز توصیه می ‌شود.

 

خواص چای ترخون به شرح زیر می ‌باشد:

* به افزایش صفرا توسط كبد كمك می‌ كند و به این ترتیب فرآیند هضم و سم زدائی بدن راحت‌تر صورت می‌ گیرد.

 

* خستگی را از بین می ‌برد و اعصاب را آرام می ‌كند.

 

* كِرم روده را از بین می‌ برد.

 

* مشكلات بی ‌خوابی را برطرف می‌ كند.

 

• برای درمان درد دندان مفید است.

 

* به خاطر داشتن خواص آنتی باكتریال، برای ضدعفونی كردن زخم‌ها و بریدگی‌ها به كار می‌ رود.

 

* اشتها را زیاد می‌ كند.

 

* افسردگی را از بین می ‌برد.

 

+ نوشته شده در  شنبه سوم بهمن 1388ساعت 19:50  توسط مهدی  | 

خواص زیره

 

خواص زیره

زیره گیاهی است علفی و دو ساله، به ارتفاع 60 سانتی متر. ساقه های زیره تو خالی، شیاردار و از قاعده، دارای انشعاباتی است. برگ های این گیاه دارای بریدگی زیاد است، به طوری که به صورت نخ مانند درآمده و به رنگ سبز روشن می باشند.

دانه و پودر زیره سیاه

برگ هایی که در قاعده ی گیاه قرار دارند، دارای دم برگ کوتاه و غلاف مانند هستند. گل های این گیاه، کوچک، سفید و گاهی صورتی، به صورت مجتمع چتر مرکب هستند. میوه های زیره، کشیده و نوک تیز، به طول تا 6 میلی متر و به رنگ قهوه ای و گاهی قهوه ای شکلاتی یا مایل به زرد می باشند. تمام قسمت های گیاه به ویژه میوه ها، دارای بوی خوب و معطر هستند. قسمت مورد استفاده ی زیره، میوه های آن است که به طور مستقیم از آن و یا از اسانس آن، استفاده های بسیار زیاد به عمل می آید.

ترکیبات مهم

زیره ی سیاه حدود 7-3 درصد اسانس دارد. بیش تر اوقات دانه ها را قبل از رسیدن کامل، برداشت می کنند که در این صورت، دارای درصد بالایی اسانس خواهند بود. ماده ی اصلی اسانس، کارون(CARVONE) است که تا 65 درصد اسانس را تشکیل می دهد.

لیمونن، ماده ی مهم دیگر اسانس می باشد که تا 50 درصد اسانس را ممکن است تشیکل دهد. ترکیبات دیگر، شامل 20 -10 درصد روغن ثابت، 20 درصد پروتئین، 20 درصد قندها و مقداری فلاوونویید هستند.

اثرات مهم

مقوی معده ، محرک اشتها، محرک ترشح غدد معده، ضد نفخ، ضد اسپاسم، معرق و ضد قارچ است و در طب عوام، از آن به عنوان شیرافزا استفاده می شود.

یکی از مصارف مهم زیره، به عنوان چاشنی و ادویه در صنایع غذایی است.

طریقه و میزان مصرف

تهیه چای:

بر روی 1 تا 5 گرم میوه ی خرد شده، یک استکان یا یک لیوان آب در حال جوش می ریزیم و حدود 15 دقیقه می گذاریم بماند. البته بهتر است درب آن بسته باشد. سپس آن را صاف کرده و میل می کنیم.

از زیره، محصولاتی به صورت تنتور و به شکل قطره وجود دارد که به عنوان ضد نفخ، ضد درد و ضد اسپاسم، مصرف زیادی دارد. میزان مصرف این گونه فراورده ها، بر حسب کارخانه ی سازنده و غلظت دارو در راهنمای همراه دارو ذکر گردیده است.

نگه داری

چون اسانس ها فرار هستند، لذا باید میوه ها را موقع استفاده، خرد یا آسیاب کرد تا از هدر رفتن آنها جلوگیری شود. هم چنین چون اسانس ها جزو حلال های بسیار خوب بوده و ظروف پلاستیکی را سوراخ می نمایند، لذا باید برای نگه داری، از ظرف فلزی یا شیشه ای رنگی استفاده شود.

مهم ترین اثرات گزارش شده از زیره سیاه تا کنون عبارت اند از: ضد کرم، ضد کم خونی، ضد باکتری، ضد سرطان، ضد حساسیت(آنتی هیستامین)، ضد التهاب، ضد قارچ، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد نفخ، قاعده آور، خلط آور، شیرافزا، محرک، مقوی معده و کرم کُش.

نکات ضروری

تا کنون از عوارض جانبی و محدودیت مصرف زیره ی سیاه، گزارشی به چاپ نرسیده است.

قسمت مورد استفاده ی زیره ی سیاه، در حقیقت میوه ی آن است که در عوام به دانه نیز مشهور شده است.

زیره کوهی

قسمت عمده ی محصول زیره ی ایران، مربوط به میوه ی گیاهی به نامی زیره کوهی(Bunium Persicum) می باشد که از نظر ظاهری، به زیره ی سیاه شبیه است، در صورتی که محصول زیره ی سیاه موجود در ایران محدود بوده و گیاه مربوطه در مناطقی از جمله مازندران، گیلان، آذربایجان، همدان، کرمان، تهران و قزوین رویش دارد.

استفاده از زیره به طور مستقیم و یا از پودر آن، اثراتی شبیه فراورده های صنعتی آن دارد.

+ نوشته شده در  چهارشنبه بیست و نهم مهر 1388ساعت 15:34  توسط مهدی  | 

قرص‌های جوشان

 

مزایای قرص‌های جوشان

قرص جوشان

سال‌هاست كه افزایش اثربخشی دارو‌ها و فرآورده‌های شبه دارویی از قبیل مكمل‌های غذایی موضوع تحقیقات وسیع و بررسی‌های جهانی است. بدون تردید اثربخشی دارو رابطه مستقیمی با شكل دارو و راه مصرف آن دارد.

یكی از انواع اشكال دارویی كه امروزه به دلایل مختلف مورد توجه قرار گرفته است، قرص‌های جوشان هستند. شاید قرص‌های جوشان ویتامین ث معروف‌ترین نوع از انواع قرص‌های جوشان باشند. امروزه انواع مختلفی از داروها نظیر آسپیرین‌ها، آنتی‌اسیدها، تركیبات آهن، مكمل‌های دارویی نظیركلسیم و گلوكز آمین نیز به صورت جوشان تولید می‌شوند كه بنا به توصیه داروسازان در بسیاری از بیماری‌ها مانند آرتریت، التهاب و كنترل درد، زخم‌ها ، ناراحتی‌های معده و روده‌ای، آلرژی‌ها و پوكی استخوان کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

جوشش قرص‌های جوشان از چیست؟

فرآیند جوشش این قرص ها از واکنش یك اسید آلی با یك قلیا نظیر بی‌كربنات یا كربنات در مجاورت آب حاصل می‌شود كه نتیجه آن ایجاد گازکربنیک (CO2) است. گاز کربنیک حاصل، سبب انهدام قرص و ایجاد محلولی می‌شود كه حاوی مواد موثر داروی مورد نظر است.

مزایای استفاده از قرص‌های جوشان در مقایسه با سایر اشكال دارویی به شرح زیر است:

1- كاهش احتمال بروز عوارض گوارشی

یكی از شایع‌ترین عوارض جانبی داروها و مكمل‌های دارویی، ایجاد عوارض گوارشی است. بهترین مثال برای این موضوع، قرص‌های كلسیم هستند. هرچه سن افراد بالاتر می‌رود، مقدار اسید معده شان كمتر می‌شود و این موضوع ممكن است سبب شود كه كلسیم در معده حل نشده باقی بماند و پس از مدتی دست نخورده از معده بگذرد. این مساله علاوه بر عدم جذب كلسیم، به بروز یبوست در فرد نیز منجر می‌شود. از سویی دیگر، زمانی ‌كه كلسیم در معده حل می‌شود، گاز تولید می‌كند، در صورتی كه با استفاده از شكل جوشان قرص‌های كلسیم، كلسیم پیش از مصرف، در آب حل می‌شود. بنابراین نه احتمال ایجاد یبوست وجود دارد و نه ایجاد گاز در معده

2- جلوگیری از تغییر ماهیت دارو در دستگاه گوارش

جلوگیری از تغییر ماهیت دارو در دستگاه گوارش یكی از دغدغه‌های همیشگی داروسازان بوده است. این موضوع ممكن است به دلیل پایین بودن PH معده یا تداخلات دارویی یا غذایی بروز كند.

PH پایین (اسیدی) معده باعث می‌شود مواد فعال دارویی ماهیتشان عوض شود، یا فعالیت خود را از دست بدهند. قرص‌های جوشان به واسطه خاصیت بافری كه دارند، PH معده را افزایش می‌دهند (باعث می‌شوند محیط معده كمتر اسیدی باشد)، بنابراین از تجزیه و غیرفعال شدن مواد موثره دارویی جلوگیری می كنند. این خصلت بافری (كربوناسیون) قرص های جوشان باعث می‌شود معده به سرعت تخلیه گردد. محتویات معده معمولا در عرض 20 دقیقه به داخل روده ی كوچك می‌ریزند و منجر به جذب حداكثر مواد فعال دارویی می‌شوند.

جوشش قرص جوشان

3- افزایش ظرفیت انتقال ماده موثره دارویی

معمولا ظرفیت یك قرص 500 میلی‌گرم است. به عبارت دیگر یك قرص، 500 میلی‌گرم ماده موثره دارویی را همراه خود دارد.

در صورتی كه یك قرص جوشان با قطر 5/2 سانتیمتر و وزن 5 گرم به راحتی می‌تواند بیش از 2 گرم مواد موثر دارویی محلول در آب را همراه خود داشته باشد.

4- افزایش اثر درمانی

تحقیقات نشان داده است كه قرص‌های جوشان نسبت به قرص‌های معمولی جذب بسیاری از مواد فعال دارویی را تقویت می‌كنند (نظیر كافئین و دی‌سولفیرام) چرا كه گاز کربنیک حاصله از واكنش اسید و باز می‌تواند نفوذپذیری مواد فعال دارویی را افزایش دهد. همچنین به حل شدن مواد دارویی كه خیلی کم حل می‌شوند ، كمك می‌كند.

5- افزایش سرعت اثرگذاری

از نظر داروسازی، محلول‌های دارویی عموما دارای جذب سریع‌تری در مقایسه با اشكال جامد می‌باشند. بر این اساس می‌توان گفت جذب ماده دارویی موجود در قرص‌های جوشان سریع‌تر از قرص‌های معمولی است و افزایش سرعت جذب دارو به معنای تاثیرگذاری سریع تر آن است.

6- عدم نیاز به بلع

تعداد افرادی‌كه قادر به بلع قرص‌ها نیستند، یا اصولا علاقه‌ای به بلع مواد دارویی ندارند، زیاد است. با توجه به این‌كه قرص‌های جوشان به شكل محلول استفاده می‌شوند، لذا استفاده از آنها آسان‌تر است. این موضوع خصوصا در رابطه با بیماران مسن یا كسانی كه از عوارض دهان و دندان رنج می‌برند، شایع‌تر می‌باشد.

7- دلپذیری مصرف

بیشتر قرص‌های جوشان، طعم بهتری نسبت به مایعات، مخلوط‌ها یا سوسپانسیون‌های دارویی دارند. پوشاندن طعم بد داروها با افزودن طعم‌دهنده‌ها به دست می‌آید. قرص‌های جوشان بعد از نگهداری طولانی مدت، طعم مناسب خود را حفظ می‌كنند. ضمن آن‌كه به نظر مصرف‌كننده، قرص‌های جوشان ظاهر مناسب تری نسبت به قرص‌های معمولی دارند.

 

+ نوشته شده در  شنبه بیست و پنجم مهر 1388ساعت 13:20  توسط مهدی  | 

کدام نوشیدنی بهتر است؟

 

کدام نوشیدنی بهتر است؟

آب یا دوغ یا ماءالشعیر یا نوشابه ی گازدار؟

نوشیدنی ها

نوشیدن مایعات با غذا یكی از عادت‌های رایج مردم دنیاست. مردم هر شهر و كشوری، بنا به عادات و عرف و آیینی که دارند، به نوشیدنی یا نوشیدنی‌های خاصی علاقه بیشتری نشان می‌دهند.

در كشور ما هم نوشیدنی‌هایی مثل آب و دوغ از دیر باز رایج بوده و در دهه‌های اخیر نوشابه‌های گازدار و ماءالشعیر نیز به جمع‌شان افزوده شده‌اند. البته خیلی‌ها بدون توجه به ارزش غذایی‌ و صرفا به دلیل علاقه‌ای كه به برخی نوشیدنی‌ها دارند از آنها استفاده می‌كنند، در حالی كه با دانستن ویژگی‌های تغذیه‌ای‌ این نوشیدنی‌ها می‌توانند انتخاب بهتری داشته باشند. در این گزارش قصد داریم درباره چهار نوشیدنی اصلی كه ایرانی‌ها همراه غذا میل می‌كنند(آب، دوغ، نوشابه‌ها و ماءالشعیر) صحبت كنیم.

آب

آب

آب هنوز هم یكی از گواراترین نوشیدنی‌های دنیا محسوب می‌شود و به عقیده بسیاری از افراد، تنها آب است كه می‌تواند در اوج تشنگی، عطش را فرو بنشاند.

دكتر سید علی كشاورز، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و مدیر گروه تغذیه و بیوشیمی‌ دانشگاه علوم پزشكی تهران، آب سالم و گوارا را «بهترین نوشیدنی» می‌داند. البته او اذعان می‌كند که: «در بعضی از شهرهای بزرگ و صنعتی، آلوده شدن آب آشامیدنی با فاضلاب باعث مخلوط شدن مقادیری نیترات با آب شهری شده و اگرچه به گفته مقامات سازمان آب، این نیترات هنوز به حد غیرمجاز نرسیده، اما باید اقدامات احتیاطی را انجام داد و قبل از نوشیدن آب هر شهر و منطقه از سالم بودن آن مطمئن شد.» وی در ادامه می‌افزاید: «در شرایطی كه آب آشامیدنی سالم نباشد، بهترین گزینه استفاده از آب معدنی است، البته آب معدنی مطمئنی كه توسط شركت‌های معتبر بسته‌بندی شده باشد.» پس هنوز هم آب رتبه اول را در بین نوشیدنی‌ها به خود اختصاص داده است، اما به گفته دكتر كشاورز، چون ذائقه بشر تنوع‌طلب بوده و دوست دارد مایعاتی با طعم‌های مختلف بنوشد، تولید نوشیدنی‌هایی متنوع رونق گرفته است.

دوغ

دوغ

دوغ یكی دیگر از نوشیدنی‌های سنتی ما ایرانی‌هاست كه بعد از آب، سالم‌ترین محسوب می‌شود. دكتر كشاورز می‌گوید: «چون دوغ از ماست تهیه شده، اگرچه رقیق‌تر است، اما از نظر ارزش تغذیه‌ای با ماست فرقی ندارد. این نوشیدنی، علاوه بر تامین مقداری از آب مورد نیاز بدن، مقداری كلسیم، پروتئین، ویتامین‌های گروه B مثل B2 و همچنین ویتامین D را به بدن می‌رساند.» او البته بر مصرف دوغ سالم تاكید می‌كند و توضیح می‌دهد كه مقصود از دوغ سالم، دوغی است كه نمك به آن اضافه نشده باشد. دوغ‌های تجاری و صنعتی معمولا دارای نمك هستند و این نمك برای كسانی كه دچار فشار خون بالا یا نارسایی كلیوی یا نارسایی قلبی هستند، مضر است. اگرچه به تازگی صحبت از حذف نمك از دوغ‌های تجاری به میان آمده، ولی همچنان بهتر است افراد مسن به جای دوغ‌های تجاری از دوغ‌های خانگی استفاده كنند.

به دوغ‌های صنعتی و تجاری علاوه بر نمك، اسانس نعنا هم اضافه می‌كنند، چون نعنا خاصیت ضد نفخ دارد، در حالی كه دوغ نفاخ است. به علاوه این اسانس به خوش‌طعم‌تر شدن دوغ نیز كمك می‌كند. اگرچه بهتر است به جای اسانس از عصاره خود نعنا استفاده شود.

دكتر كشاورز مصرف دوغ را به عنوان یك نوشیدنی مفید و بی‌ضرر به همه گروه‌های سنی حتی كودكان یك سال به بالا توصیه می‌كند.

ماءالشعیر

نوشیدنی نسبتا جدیدی كه چند سالی است به سبد غذایی خانواده‌های ایرانی اضافه شده و در همین مدت كوتاه هم طرفدارانی پیدا كرده، ماءالشعیر است.

ماءالشعیر

ماءالشعیر اوایل ورودش به بازار ایران چندان با ذائقه مردم سازگار نبود، اما تبلیغاتی كه درباره تاثیرات مفید این نوشیدنی از جمله زیاد كردن شیر مادران و كمك به دفع سنگ كلیه در بیماران كلیوی انجام گرفت، باعث رواج مصرف آن شد. البته این روزها طعم‌های مختلف ماءالشعیر توسط شركت‌های تجاری متعدد به بازار آمده كه ذائقه‌های سخت‌گیر و مشكل‌پسند را هم راضی كرده است. اما درباره ارزش‌ غذایی این نوشیدنی باید بیشتر بدانیم.

دكتر كشاورز معتقد است كه: «ماءالشعیر را از نظر ارزش تغذیه‌ای نمی‌توان با دوغ مقایسه كرد، اما از آنجا كه این نوشیدنی، از تخمیر جو به دست می‌آید مملو از ویتامین‌های گروه B است.» به گفته وی، این نوشیدنی به مقدار كم، مفید است، چون افزودنی‌های مضرش به اندازه نوشابه‌های گازدار نیست، اما مصرف زیاده از حدش، به خاطر میزان قابل توجه انرژی، چاق‌كننده است. این متخصص تغذیه به خانواده‌ها توصیه می‌كند كه در مصرف ماءالشعیر حد اعتدال را رعایت كنند، به خصوص در مورد بچه‌ها، چون ممكن است به خاطر استفاده بی‌رویه از این نوشیدنی، دچار اضافه وزن و چاقی شوند. همچنین این متخصص به افرادی كه مبتلا به بیماری نقرس هستند و اسیداوریك خون‌شان بالاست، هشدار می‌دهد كه در مصرف ماءالشعیر افراط نكنند، چون می‌تواند موجب تشدید مشكل‌شان شود.

نوشابه‌های گازدار

نوشابه

و اما آخرین گروه از نوشیدنی‌های پرطرفدار، نوشابه‌های گازدار هستند. این نوشیدنی‌ها را معمولا هیچ متخصص تغذیه‌ای توصیه نمی‌كند. دكتر كشاورز می‌گوید: «علت مضر بودن این نوشابه‌ها گازدار بودن‌شان نیست، بلكه اسیدفسفریكی است كه به آنها اضافه می‌كنند.

در هنگام تولید، به منظور جلوگیری از فساد این نوشابه‌ها به آنها موادنگه‌دارنده‌ای مثل اسیدفسفریك، اسیدبنزوئیك و بنزوات سدیم اضافه می‌كنند. این افزودنی‌ها در مقدار كم‌ضرری ندارند، اما اگر مصرف‌شان ادامه یابد، نگران‌كننده خواهند شد. به هر حال، این‌ها مواد شیمیایی‌ای هستند (به خصوص اسیدفسفریك) كه مانع جذب كلسیم، آهن و روی می‌شود.»

دكتر كشاورز به دو دسته از افراد درباره مصرف نوشابه‌های گازدار هشدار جدی می‌دهد: یكی كودكان، به این دلیل كه نوشابه باعث اختلال در جذب مواد مغذی و در نتیجه كندی رشدشان می‌شود و دوم خانم‌ها. این متخصص اضافه می‌كند: «خانمی ‌كه روزی یك لیوان نوشابه می‌نوشد، خطر پوكی استخوان در وی بعد از 35 سالگی سه برابر می‌شود.»

جالب است بدانید، ایرانی‌ها سرانه مصرف لبنیات‌شان بسیار پایین است و80 درصد بانوان ما به طور معمول بعد از سی‌ سالگی دچار مشكلات استخوانی مثل دردهای آرتروز و پوكی استخوان می‌شوند. از این رو، دكتر كشاورز به همه گروه‌های سنی سالم یا بیمار توصیه می‌كند كه از مصرف نوشابه‌های گازدار اجتناب كنند.

خلاصه اینکه:

آب: گوارا‌ترین،

دوغ : پرپروتئین‌ترین،

ماءالشعیر: پرویتامین‌ترین و

نوشابه‌ی گازدار: زیان‌بار‌ترین نوشیدنی ها است.

 

+ نوشته شده در  شنبه یازدهم مهر 1388ساعت 13:28  توسط مهدی  | 

خواص مفيد قارچ ها

 

خواص مفيد قارچ ها

قارچ

بسياري از مردم، از رفتن به جنگل و کندن قارچ براي خوردن لذت مي برند، اما شناخت نوع قارچ مي تواند مسئله مهمي باشد.

بيش از 38 هزار نوع قارچ وجود دارد که بعضي از آنها سمي اند و بعضي از آنها قابل خوردن مي باشند. رنگ، شکل و اندازه ي قارچ ها مي تواند خيلي متنوع و مختلف باشد.

اين مسئله خيلي مهم است که بتوانيد به طور صحيح، قارچ کنده شده را بشناسيد تا از خوردن نوع سمي آن دوري نماييد.

فراعنه ي مصر، قارچ را يک خوراکي لذيذ مي دانستند و يوناني ها اعتقاد داشتند که قارچ براي جنگاوران در صحنه نبرد، توليد قدرت مي کند. رومي ها نيز قارچ را به عنوان يک هديه از جانب خدا برمي شمردند و آن را فقط در روزهاي عيد استفاده مي کردند. چيني ها از آن به عنوان يک گنج غذايي سالم مصرف مي کردند.

قارچ

امروزه از قارچ ها به خاطر طعم و بافت شان در تهيه غذاها استفاده مي کنند. آنها مي توانند طعم خودشان را به غذاها بدهند، يا طعم مواد ديگر را به خودشان بگيرند. طعم آنها معمولا در طول پخت افزايش پيدا مي کند و شکل شان هم با روش هاي معمول آشپزي مثل سرخ کردن و خرد کردن حفظ مي شود.

قارچ را معمولا به سوپ ،سالاد و ساندويچ اضافه مي کنند، يا از آن به عنوان پيش غذا استفاده مي نمايند. قارچ ها، شکل زيبايي به غذاها مي دهند.

قارچ ها به دو دسته ي وحشي و پرورشي تقسيم مي شوند. بعضي از آنها اثرات مفيدي در سلامتي انسان دارند، مثل رقيق کردن خون، جلوگيري از ايجاد و رشد تومورهاي سرطاني.

قارچ ها 80 تا 90 درصد، آب دارند و خيلي کم کالري هستند. آنها مقدار کمي چربي و سديم (نمک) و 8 تا 10 درصد فيبر دارند و يک خوراکي ايده آل براي افرادي هستند که مي خواهند وزن و فشار خون شان را کنترل کنند.

مواد مغذي موجود در 100 گرم قارچ خام:

 

انرژي 13 کالري
پروتئين 2 گرم
پتاسيم 320 ميلي گرم
مس 1 ميلي گرم
اسيدپنتوتنيک(B5) 2 ميلي گرم
بيوتين(B7) 12 ميکروگرم
اسيدفوليک(B9) 44 ميکروگرم
آهن 1 ميلي گرم
نياسين(B3) 3 ميلي گرم
فيبر 1 گرم

قارچ، منبع خوب آهن:

در هر 100 گرم قارچ، حدود يک ميلي گرم آهن وجود دارد.

برعکس خيلي از مواد غذايي گياهي، قارچ داراي فيتات نيست. فيتات جذب آهن و بعضي مواد معدني را در بدن کاهش مي دهد. بنابراين آهن موجود در قارچ به سرعت جذب مي شود.

قارچ منبع خوب پتاسيم و مس:

قارچ

قارچ يک منبع عالي پتاسيم مي باشد که اين ماده به کاهش فشار خون کمک مي کند و خطر سکته قلبي را پايين مي آورد. به طور متوسط قارچ portabella (تصوير مجاور) حتي از يک عدد موز و يا يک ليوان آب پرتقال هم بيشتر پتاسيم دارد.

يک واحد قارچ که شامل 5 عدد متوسط مي باشد، حدود 20 تا 40 درصد نياز بدن به مس را تأمين مي کند و اگر به طور مرتب خورده شود، به کاهش فشار خون کمک کرده و عملکرد سيستم ايمني بدن را بهبود مي بخشد.

 

قارچ منبع غني از سلنيوم:

سلنيوم آنتي اکسيداني است که با ويتامين E کار مي کند و از سلول ها در برابر صدمات راديکال هاي آزاد محافظت مي نمايد. مطالعات نشان داده است افرادي که دو برابر مقدار توصيه شده در روز سلنيوم مصرف کرده اند، خطر سرطان پروستات در آنها تا 65 درصد کاهش يافته است.

يک مطالعه بر روي افراد مسن نشان داد، مرداني که مقدار سلنيوم خون شان کم است، در مقايسه با آنهايي که سطح سلنيوم خون بالايي دارند، 4 تا 5 برابر بيشتر در معرض سرطان پروستات قرار دارند.

خواص درماني قارچ ها:

قارچ

طي قرن ها از انواع قارچ در تهيه داروهاي سنتي شرقي براي درمان انواع بيماري ها استفاده مي شده است.

به عنوان مثال در ژاپن و چين از قارچ shiitake (تصوير مجاور) براي جلوگيري از بيماري هاي قلبي، ايجاد مقاومت در برابر ويروس ها و بيماري ها، درمان خستگي، سرماخوردگی و آنفلوانزا استفاده مي شود.

يک نوع از عصاره ي اين قارچ، از سيستم ايمني بدن در مقابل عفونت ها محافظت مي کند و فعاليت ضد توموري هم نشان مي دهد.

تقويت سيستم ايمني بدن:

تعدادي از قارچ ها از خانواده poly poraccae در پزشکي بسيار کاربرد دارد.

از اين ميان در مورد قارچ maiitake تحقيقات وسيعي در غرب انجام شده است. عصاره اين قارچ، با افزايش فعاليت گلبول هاي سفيد، سيستم ايمني بدن را تحريک مي کند تا به ويروس ها و باکتري هاي مهاجم حمله کند.

سرطان:

قارچ

بيشترين نوع قارچي که در آمريکا استفاده مي شود، قارچ دکمه اي سفيد (تصوير مجاور)  است.

قارچ دکمه اي به دو شکل ديگر هم وجود دارد: Crimini يا قارچ هاي قهوه اي با طعم خاکي تر و بافت سفت تر، و قارچ هاي portabella با چتر بزرگ تر که مزه گوشتي دارند.

تحقيقات اخير نشان مي دهد که قارچ هاي دکمه اي سفيد مي توانند احتمال خطر سرطان سينه و سرطان پروستات را کاهش دهند.

عصاره ي قارچ دکمه اي سفيد مي تواند باعث کاهش تکثير سلولي در سلول هاي سرطاني و اندازه تومورها نيز شود.

اين اثرات محافظتي مي تواند با مصرف 100 گرم قارچ در روز ديده شود.

چگونه قارچ را انتخاب و نگهداري کنيم؟

قارچ هايي را که سالم هستند و صدمه نديده اند (اوايل باز شدن چترشان مي باشند)، بخريد.

با قرار دادن قارچ ها در پاکت کاغذي مي توانيد تا يک هفته آنها را سالم نگه داريد.

قارچ ها را بايد ابتدا به آرامي تميز کرد و سپس شست. قارچ هاي پرورشي ممکن است خام هم خورده شوند، اما بيشتر قارچ ها را بايستي به شکل پخته مصرف کرد.

از قارچ ها به صورت تازه، کنسرو شده، خشک شده و فريز شده استفاده مي شود.

نکته قابل توجه اينکه: قارچ هاي وحشي را از اماکن قابل اطمينان خريداري کنيد، زيرا بعضي از قارچ هاي وحشي، سمي اند و مي توانند به سلامت قلب، کليه و کبد صدمه بزنند و حتي کشنده باشند.

 

+ نوشته شده در  جمعه سوم مهر 1388ساعت 21:11  توسط مهدی  | 

چرا كلم بروكلی برای قلب مفیده؟

 

چرا كلم بروكلی برای قلب مفیده؟

کلم بروکلی

متخصصان از مدت ها پیش معتقد بودند كه كلم بروكلی، گیاه مفیدی برای قلب است و این بار در یك پژوهش جدید، دانشمندان انگلیسی علت این تاثیر مفید را كشف كرده ‌اند.

به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، محققان كالج ایمپریال لندن در بررسی ‌های خود یك ماده شیمیایی را در كلم بروكلی شناسایی كرده‌اند كه این ماده مكانیسم دفاعی طبیعی بدن را برای حفاظت از سرخرگ ها تقویت می ‌كند.

به گفته پژوهشگران، این ماده شیمیایی در سایر سبزیجات برگ پهن و سبز رنگ نیز یافت می‌شود، اما مقدار آن در كلم بروكلی زیاد است. این ماده از تشكیل پلاك و مسدود شدن رگ های خونی و در نتیجه بروز حمله قلبی جلوگیری می‌ كند.

 

پژوهشگران می ‌گویند، این ماده موسوم به "سولفورافان" می ‌تواند یك پروتئین محافظ را كه در بخش ‌هایی از سرخرگ های مستعد تشكیل پلاك، غیر فعال است، فعال كند.

پاول ایوانز، محقق انستیتو ملی قلب و ریه در كالج ایمپریال اظهار كرد: ما می‌ دانیم كه سبزی ‌ها برای سلامت انسان مفید هستند، اما مكانیسم مولكولی این اثرگذاری مثبت و سودمند سال ها ناشناخته بوده است.

ایوانز و دستیاران وی دریافته ‌اند كه در بخش‌ هایی از سرخرگ ها كه پروتئین Nrf2 غیرفعال است، امكان تشكیل پلاك بیشتر می ‌شود، اما سولفورافان این پروتئین را فعال می‌ سازد و از این طریق از بروز سكته قلبی جلوگیری می ‌كند.

 

 

+ نوشته شده در  چهارشنبه بیست و پنجم شهریور 1388ساعت 0:0  توسط مهدی  | 

روغن کبد ماهی؛ فواید و خطرات

 

(Cod Liver Oil)

کپسول روغن کبد ماهی

روغن کبد ماهی دارای یک سری فواید و یک سری مضرات است.

مهم‌ترین فایده‌ روغن کبد ماهی مربوط به اسیدهای چرب امگا - 3 موجود در آن است، اما باید گفت روغن ماهی (Fish Oil) که از گوشت آن استخراج می‌شود نه از کبد آن، نیز دارای چربی امگا- 3 است، بدون اینکه خطرات روغن کبد ماهی را داشته باشد.

اسیدهای چرب امگا- 3 برای حفظ سلامت مغز ، قلب ، مفاصل ، دستگاه گوارشی و بسیاری از اندام های دیگر بدن مفید هستند.

فایده دیگر روغن کبد ماهی مربوط به ویتامین E موجود در آن است. ویتامین E یک آنتی اکسیدان قوی است و بدن را از آسیب رادیکا‌ل‌های آزاد حفظ می‌کند. همچنین به فرآیند اسیدهای چرب در بدن کمک می‌کند و سلامت موها و پوست را افزایش می‌دهد.

فواید روغن کبد ماهی

اسیدهای چرب غیراشباع امگا- 3 که برای حفظ سلامت بدن ضروری هستند، در داخل بدن نمی‌توانند ساخته شوند، لذا باید آنها را از طریق غذاها یا مکمل‌ها به دست آورد.

بهترین و مهم‌ترین منبع تامین اسیدهای چرب امگا- 3، ماهی است که در انواع چرب آن بیشتر است.

دو نوع اسید چرب امگا-  3 وجود دارد که برای حفظ سلامتی انسان ضروری‌‌اند:

الف) دو کوزاهگزنوئیک اسید یا (DHA).

ب) ایکوزا پنتانوئیک اسید یا (EPA).

بدن می‌تواند سایر اسیدهای چرب امگا- 3 مانند آلفا لینولینک اسید یا (ALA) را به DHA و EPA تبدیل کند، اما این فرآیند، کافی نیست. کارشناسان معتقدند برای دستیابی به فواید DHA و EPA باید مقدار خیلی زیادی ALA مصرف نمود.

روغن تخم ‌کتان دارای اسید چرب ALA است و بعضی افراد معتقدند، این روغن همان فواید روغن کبد ماهی را دارد، بدون اینکه ضرری برای بدن داشته باشد. اما این موضوع جای بحث دارد، زیرا معلوم نیست که ALA دقیقا همان فواید DHA و EPA  را داشته باشد.

کپسول روغن کبد ماهی

خطرات روغن کبد ماهی

روغن کبد ماهی دارای مقدار زیادی ویتامین‌های A و D است. همچنین امکان دارد حاوی مواد مضری مثل جیوه و آفت‌کش باشد.

مصرف مقادیر کافی ویتامین‌‌های A و D برای حفظ سلامتی بدن ضروری است، ولی مصرف مقادیر بیش از حد آنها مضر است.

ویتامین D به مقدار کافی در غذاهای طبیعی وجود ندارد، ولی بسیاری از غذاهای فرآیند شده و کارخانه‌ای به طور مصنوعی با ویتامینD غنی شده‌اند.

قبلا فواید روغن کبد ماهی را مربوط به ویتامین‌های A و D موجود در آن می‌دانستند. ولی این موضوع قبل از شناخت اسیدهای چرب امگا- 3 و غنی سازی مواد غذایی با ویتامین و املاح بود.

* ویتامین D:

مقدار مورد نیاز ویتامین D برای افراد کمتر از 50 سال سن و کودکان، 200 واحد در روز است. ولی افراد بالای 50 سال باید بیشتر دریافت کنند.

برای مردان بالای 50 سال، 400 واحد در روز و برای زنان بالای 50 سال، 600 واحد در روز است.

برای اینکه بدن بتواند کلسیم را مورد استفاده قرار دهد، نیاز به ویتامین D دارد، لذا این ویتامین در جلوگیری از پوکی استخوان و حفظ سلامت آنها موثر است.

اما هر قاشق مرباخوری روغن کبد ماهی، دارای 4000 تا 5000 واحد ویتامین D است که خیلی بیشتر از مقدار مورد نیاز افراد در روز است.

* ویتامین A:

بیشترین حد مجاز مصرفی ویتامین A ، برای یک مرد 25 ساله 10000 واحد بین‌المللی است. خانم‌ها باید کمتر از نصف این مقدار را مصرف کنند. خانم‌های باردار نباید مکمل‌های حاوی ویتامین A را مصرف کنند، زیرا خطر بروز نقایص مادرزادی در نوزاد وجود دارد.

یک قاشق روغن ماهی

از آنجایی که ویتامین A برای رشد جنین و حفظ سلامت او لازم است، لذا در سلول‌های چربی ذخیره می‌شود و نیاز به مصرف اضافی آن از طریق مکمل نیست.

همچنین مصرف بین از حد ویتامین A باعث پوکی استخوان می‌شود.

هر قاشق مرباخوری روغن کبد ماهی حاوی 4000 تا 5000 واحد بین‌المللی ویتامین A است.

اگر این مقدار به مقدار ویتامین A که از طریق مصرف سایر مکمل‌ها و غذا به بدن می‌رسد، اضافه شود، فرد را در معرض خطر مصرف بیش از حد مجاز ویتامین A و مسمومیت ناشی از آن قرار می‌دهد.

در حالی که فایده مصرف روغن کبد ماهی به دلیل اسیدهای چرب امگا- 3 موجود در آن گفته شده است، ولی عوارض مصرف بیش از حد ویتامین A که این فواید را از بین می‌برد، هنوز گفته نشده است.

مکمل بهتر برای تامین ویتامین A، مکمل بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدهاست. کاروتنوئیدها در بدن تبدیل به ویتامین A می‌شوند و عوارض بدی ندارند. تنها عارضه مصرف بین از حد کاروتنوئیدها، زرد شدن رنگ پوست بدن است که «کاروتنوزیس» نام دارد. این عارضه هیچ خطری برای بدن ندارد و فقط از ظاهری برای فرد خوشایند نیست.

کپسول روغن ماهی

مواد جایگرین روغن کبد ماهی

روغن ماهی نیز مانند روغن کبد ماهی ، دارای چربی امگا- 3 است، ولی فاقد ویتامین های A و D می باشد. این ویتامین‌ها معمولاً به مقدار کافی در مکمل‌های مولتی ویتامینی و مواد غذایی غنی شده مثل شیر وجود دارند.

اگر چه افراد بالای 50 سال نیاز به مکمل ویتامین D دارند، ولی این ویتامین فقط در روغن کبد ماهی نیست، بلکه مکمل های بهتری برای تامین این ویتامین وجود دارند.

 

+ نوشته شده در  جمعه بیستم شهریور 1388ساعت 16:33  توسط مهدی  | 

خواص شگفت انگيز آب هويج

 

خواص شگفت انگيز آب هويج

هويج و آب آن

آيا مي‏دانيد که يک ليوان آب هويج (240سي سي)، بيش از 8 برابر نياز روزانه‏ي افراد به ويتامين A را تامين مي‏کند؟!

ويتامين A براي رشد اندام‏ها به‏خصوص استخوان‏ها لازم و ضروري است. همچنين براي حفظ قدرت بينايي خيلي مهم است.

اينکه از قديم گفته مي‏شد خوردن هويج باعث مي‏شود بهتر ببينيد، صحيح است، زيرا کمبود ويتامين A باعث بروز مشکلات بينايي مثل شبکوري مي‏شود.

اسفناج نيز داراي مقدار زيادي ويتامين A است. مخلوط آب هويج و آب اسفناج، نوشيدني را به وجود مي‏آورد که حاوي مقادير زيادي ويتامين A است.

ويتامين A همچنين براي ماداران باردار و جنين خيلي مهم است. (البته خانم‏هاي باردار درمورد مصرف آب هويج بايد با پزشک خود مشورت کنند، زيرا دريافت اضافي ويتامين A ممكن است باعث بروز ناهنجاري هاي جنيني شود.)

هر چند که ويتامين A براي حفظ سلامت بدن خيلي ضروري است، ولي بايد در حد متعادل مصرف شود، زيرا مصرف مقادير زياد ويتامين A باعث مسموميت کبدي و ساير مشکلات سلامتي مي‏شود.

* ويتامين C

آب هويج و پرتقال

آب هويج همچنين داراي مقادير زيادي ويتامين C است. يک ليوان آب هويج، 35 درصد ويتامين C مورد نياز در روز را تامين مي‏کند.

ويتامين C داراي نقش‏هاي متعددي در بدن است، از جمله براي ساخت کلاژن ( نوعي پروتئين غيرمحلول) در غشاهاي موکوسي، پوست، استخوان‏ها و دندان‏ها ضروري است. همچنين يک آنتي اکسيدان قوي است.

نوشيدن مخلوط آب هويج با آب توت فرنگي يا پرتقال يا ليمو يا کيوي، تمام ويتامين C مورد نياز روزانه ي شما را تامين مي‏کند، بدون اينکه نياز به دريافت مکمل ويتاميني داشته باشيد.

* پتاسيم:

آب هويج، مقادير خوبي از پتاسيم را دارد. يک ليوان آب هويج، 10 درصد نياز روزانه‏ي بدن به پتاسيم را تامين مي‏کند.

پتاسيم براي حفظ تعادل الکتروليت‏ها و سطح‏ مايعات در سلول‏هاي بدن لازم است. همچنين در انقباض ماهيچه‏ها و انتقال پيام بين سلول‏هاي عصبي نقش دارد.

هويج و کرفس

کمبود پتاسيم در بدن، اثرات بدي به همراه دارد، مانند هيپوکالمي، آکنه (جوش)، گرفتگي عضلات، خشکي پوست و افزايش کلسترول خون.

نوشيدن مخلوط آب هويج با آب کرفس يا شلغم، مقادير زيادي پتاسيم را به بدن شما مي‏رساند.

البته بايد توجه داشت، کساني که مبتلا به بيماري‏هاي کليوي هستند، بايد از مصرف مقادير زياد پتاسيم خودداري کنند، زيرا براي کليه‏هايشان خيلي مضر است.

 

* کالري:

هويج

آب هويج يک نوشيدني بسيار کم کالري است. يک ليوان آب هويج کمتر از 80 کالري دارد. لذا براي کساني که رژيم لاغري دارند، مفيد است.

آب هويج با دارا بودن کالري کم و مقادير زيادي ويتامين و املاح ضروري، در مقايسه با يک نوشيدني مغذي پرکالري، نوشيدني مطلوبي براي شما خواهد بود.

براي ورزشکاران و وزنه برداران، مقدار کالري آب هويج را مي‏توان با مخلوط کردن آن با ماست، شير، بستني يا پودرهاي پروتئيني افزايش داد.

 

* کلسيم:

يک ليوان آب هويج تا 6 درصد نياز روزانه به کلسيم را تامين مي‏کند.

دريافت مقادير کافي کلسيم در برنامه غذايي روزانه، خيلي مهم است. رشد و ساخت استخوان‏ها و دندان‏ها در بدن وابسته به کلسيم است، خصوصا رشد بدن در بچه‏ها.

ويتامين D نيز براي جذب کلسيم لازم است.

کلسيم نيز همانند پتاسيم، براي انتقال پيام‏هاي عصبي، حرکت و انقباض عضلاني لازم است.

مخلوط آب هويج با آب بروکلي يک منبع خوب کلسيم به شمار مي‏رود.

همچنين مخلوط کردن آب هويج با ماست، يک دسر مطلوب کلسيمي را به وجود مي‏آورد

+ نوشته شده در  سه شنبه سوم شهریور 1388ساعت 19:10  توسط مهدی  | 

زیتون سبز، پر از خاصیت

 

زیتون سبز، پر از خاصیت

تحقیقات نشان می‌دهد که جویدن برگ درخت زیتون برای از بین بردن زخم‌های دهان مفید است.
زیتون با نام علمی «Olea europaea» درختچه‌ای است به ارتفاع تقریبا ۳ متر که با پرورش در شرایط مساعد ارتفاع آن به حدود ۱۲ متر و قطر تنه‌اش به ۳ متر می‌رسد.

 
چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم و رنگ آن زرد است که خطوطی قهوه‌ای رنگ در آن وجود دارد. زیتون معمولا در اوایل تابستان شروع به گل دادن می‌کند و میوه آن کم کم ظاهر می‌شود و در اواخر تابستان به ثمر می‌رسد.

در این هنگام زیتون سبز است و به تدریج تبدیل به بنفش و قهوه‌ای و سپس سیاه می‌شود بطوری که در اواخر پاییز که موقع برداشت میوه است، رنگ آن به کلی تیره است.روغن زیتون خواص فراوانی دارد و دفع کننده سنگ کیسه صفرا است که برای این منظور باید آن را با آبلیمو مصرف کرد.

همچنین روغن زیتون برای رفع سرفه‌های خشک مفید است.روغن زیتون برای رفع خارش‌های پوستی نیز مفید است و برای بدن بچه‌هایی که مبتلا به نرمی استخوان و کم خونی هستند، روغن زیتون اثر مفیدی دارد و برای رفع پیوره لثه (التهاب لثه) می‌توان روغن زیتون را به روی لثه مالید.

همچنین دم کرده برگ درخت زیتون تب بر و جوشانده آن برطرف کننده رماتیسم است و پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید است.

+ نوشته شده در  چهارشنبه دوم اردیبهشت 1388ساعت 22:37  توسط مهدی  |